Græskar - Kæmpe Flaskegræskar

Græskar - Kæmpe Flaskegræskar

31,00 DKK

Varenr.: 13084
Lagerstatus: På lager
stk.


Græskar - Kæmpe Flaskegræskar 

(Cucurbita lagenaria)

 

15 frø

 

Dekorativ / Ideel til dekorativ bearbejdning / evig holdbar



Værd at vide om græskar:
Den farverige verden af enårige, dekorative og til dels bizarre græskar spænder over spiselige sorter til sorter der kan males eller sorter der er egnet til "træskærer" arbejde i alle former og farver. Efter høst og tørring i efteråret er de holdbare i månedsvis. Græskar vokser let, hurtigt og så godt som i alle frugtbare jorde. Nogle sorter vokser krybende, andre sorter vokser som ranker på hegn, espalier eller anden “klatrevæg". De virker som tropiske grønne planter med changerende kulører og kunstfærdigt formede frugter. Mange sorter er egnet til brug i husholdningen, udtalt lækre og med minimalt arbejde ved tilberedningen.

Værd at vide om sorten:
De enårige, meget dekorative klatreplanter er hurtigtvoksende og bliver med et passende stativ 3 til 5 meter lang. De udvikler brede, hjerteformede blade og store hvide klokkeblomster. De udviklede kalebasser har en 4 til 6 mm tyk skal, der er meget hård og vandtæt. Af frugten laves der musikinstrumenter, fuglehuse, vaser osv. I Sydafrika er der tradition for at lave brandmalerier på kalebasserne

Formering:
Frøene er langtidsholdbare og kan allerede fra marts/april forspires i potter i vindueskarmen. Så kun 1-2 frø i hver potte. Dæk frøene med 1 cm jord. Hold såjorden jævnt fugtig og varm (15º til 20º C). Frøene vil spire efter 3-12 dage. De unge planter kan omplantes til større potter efter 3-4 uger. Såning på friland bør tidligst ske fra midt i maj og til slut juni - en varm periode er at foretrække. De forkultiverede planter giver tidligere og flere frugter.

Placering / lys:
Græskar behøver en vokseplads der er lys og gerne med fuld sol.

Gødning, vanding og pleje:
Frugtbar og humusrig jord samt rigeligt med vand gør at planten hurtigt vokser til. Tilførsel af gødning fremmer denne tilvækst.

Høst:
Høsten finder sted fra oktober til november. Derefter må græskarerne udhærde. Høst ikke frugterne for tidligt, idet umodne frugter let kan rådne. Modne frugter er hårde og med gule stilke.

Hærdning:
Efter høsten skal græskaret tørre, luftigt og koldt (men frostfrit). Så hærder det gradvist op. De enkelte græskar bør ikke berøres gennem denne proces, da de derved kan fejle udhærdningen. Udhærdede flaskegræskar kan holde i mange år. Igennem årtier har der eksisteret ægte kunstværker heraf. Andre græskararter bliver malet, udskåret til Halloween eller alene anvendt til dekorative formål som de er.