Japansk Salturt

Japansk Salturt

33,00 DKK

Varenr.: 17530
Lagerstatus: På lager
stk.

Japansk Salturt

(Salsola komarvoii)

 

50 frø


Værd at vide:
Denne etårige, japanske køkkenurt er hurtigt voksende, har et højt udbytte og der kan høstes hele året. Den noget busket voksende Salturt udvikler mange lidt sukkulent lignende stilke. De er sprøde, forfriskende og med en let havsalt smag - eller med andre ord med en del bid i smagen og ikke så slap som en bladsalat og med et tydeligt større næringsstofindhold. Blandt andet en stor mængde A vitamin og Calcium.

Anvendelse:
Denne urt er den perfekte tilføjelse til salater og sushi også let brunet på en pande er det “Smagsbomben”. I USA, Frankrig og Sydeuropa bliver denne urt anvendt som en salat forret. Ved siden af tang/alger er denne urt på en fremmarch, der ikke er til at stoppe. På en bådtur gennem en lagune har vi selv prøvet friskt plukket Salturt. Trods en indledende skepsis blev vi helt begejstrede for såvel smag som konsistens. Skuddene skal helst plukkes/høstes unge og friske. Ældre skud er meget hårdere og tildels stikkende.

Oprindelse:
Salsola komarvoii stammer fra Japan.

Formering:
Salturten spirer inden for 2 uger og lader sig problemløst kultivere. Normalt er der en meget høj spiringsprocent og den er typisk så høj som 95%. Den kan sås direkte i en krukke eller i et bed - forkultivering er altså ikke nødvendig.  

Placering / lys:
Placeringen skal være solrig.

Gødning, vanding og pleje:
Som vækstmedie kan enddog meget svær jord anvendes. En jævn fugtig jord er det hele der skal til for at pasningen er på plads. På en lys placering et væksthus eller i en vinterhave er det praktisk taget muligt at høste hele året. 

Overvintring:
Ved en frostfri placering kan den Japanske Salturt dyrkes og høstes hele året rundt. 

Vigtige dyrkningstips:
De tropiske forhold kan vi normalt ikke efterligne her hos os. På trods af det er såning/formering let, hvis der tages hensyn til den grundlæggende dyrknings-/pasningsvejledning:

  • Hverken alm. havejord eller alm. potteplantejord egner sig til kulturen. Miks derfor selv krydderurternes voksemedie af henholdsvis 1/3 krukkeplantejord, lerholdig havejord og sand. En sådan blanding kan normalt også fås i faghandlen. 
  • Alle krydderurter har behov for et godt dræn tillige med der skal være hul i bunden af potten for at undgå, at rødderne rådner eller får skimmel.
  • Vand regelmæssigt, men jorden må ikke holdes våd. Der skal holdes god afstand mellem de enkelte planter så de får en ensartet mængde lys og/eller sol. Planterne lider, hvis jorden er for tør, for våd eller der er lysmangel.
  • Krydderurter, der skal vokse videre indendørs, bryder sig ikke om en tør radiatorvarme. Det er for alle tropiske planter den rene stressfaktor. Ideelt er en placering i en lys vindueskarm i køkkenet, et køligt kældervindue eller i en trappeopgang.